21 juli 2024
gasveer

Gasveren nodig?

In de praktijk maken we allemaal, zonder dat we het beseffen, weleens gebruik van gasveren. Je zou daarbij kunnen denken aan een in hoogte verstelbare verende bureaustoel. Een gasveer bestaat uit een cilinder waarin gas aanwezig is. Door middel van een zuiger wordt het gas in de cilinder samengedrukt. Hierdoor zal er een verende werking ontstaan. In de zuiger is een ventiel wat ervoor zorgt dat de verende beweging zal worden gedempt.
gasveer
Soorten.
In de praktijk maken we gebruik van gasdrukveren en gastrekveren. Gasdrukveren worden het meest gebruikt. Bij deze soort is er een kracht nodig om de gasdrukveer in te duwen. Bij een gastrekveer is het precies andersom. Hierbij heb je een trekkracht nodig om de gastrekveer uit te trekken.

De verende werking
Binnen in de cilinder wordt het gas samengedrukt, zodat er een verende werking ontstaat. Het gas wat bij gasdrukveren wordt gebruikt, is hoofdzakelijk stikstofgas. We moeten er wel voor zorgen dat de zuiger goed wordt afgesloten. Hiervoor gebruikt men vaak olie wat ook voor de smering zorgt. Wanneer de olie uitdroogt, kan er gas ontsnappen en zal de veerkracht verloren gaan.
Wanneer je niet weet welke gasveer je zou willen gebruiken, is het verstandig dit aan de specialist voor te leggen. Het berekenen van de juiste gasveer is erg lastig.