21 juli 2024
kraan schepen

Wat zijn kraan schepen en waar worden ze voor gebruikt?

Wie niet in een haven werkt, weet misschien helemaal niet wat het zijn: kraan schepen. Deze speciale schepen hebben een kraan en worden voor van alles gebruikt, in binnen- en buitenland. Lees verder om meer te ontdekken over deze wonderbaarlijke bouwwerken van de mens.

Zware lasten

Kraan schepen zijn in staat hele zware lasten te hijsen. Zij worden ingezet om wrakken te bergen of om diverse hijswerkzaamheden uit te voeren op zee of in de haven, zoals het hijsen van offshore modules, het plaatsen van funderingen voor windturbines op zee, het monteren van bruggen en nog meer toepassingen. In sommige gevallen zijn deze kraan schepen zelfvarend of voorzien van een DP-systeem.

Verschillen in kranen

De kranen verschillen niet alleen in het DP-systeem. Ze verschillen ook sterk in het hefvermogen. Kraan schepen die minder hefvermogen hebben zijn vaak ook kleiner. Voor elke klus is er een speciale versie te vinden die gemaakt is voor die specifieke klus. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop, dus mensen die deze schepen besturen hebben speciale diploma’s en ervaring nodig. Zo houden we de schepen en de omgeving altijd veilig.