20 mei 2024

Allergie voor kleding

Wat is een allergie voor kleding en hoe kan dit zich uiten? Je kan het misschien soms wel eens doorhebben dat een bepaalde – misschien goedkopere – stof niet helemaal lekker op de huid zit. Dit kan zich in meer extreme gevallen ook uiten in een vorm van contacteczeem, maar dat is niet de enige manier en wat zijn de oorzaken van deze huidallergie? Heel veel mensen hebben namelijk eigenlijk niet door dat ze allergisch zijn voor een bepaalde stof, omdat het kledingstuk dan wordt weggegooid. 

Oorzaken en uitingen

Het goed om misschien eerst te kijken naar de verschillende oorzaken van allergieën in kleding. Dan weet je in het vervolg waar je op moet letten bij het uitgeven van je geld. Kleding bestaat uit drie bestanddelen; de vezels, kleurstoffen en kwaliteit verbeteraars. De allergenen waarbij de grootste kans zit dat deze de allergie veroorzaken zijn de kleurstoffen en kwaliteit verbeteraars. Wel kunnen vezels zorgen voor huidirritaties voor mensen met een gevoelige huid.
Zweet speelt een grote rol in huidallergie voor kleding. Dit is namelijk hoe de stof over kan worden gebracht van de kleding op de huid. Waardoor een allergische reactie volgt. Hierin geldt hoe watervaster de kleurstof, hoe minder groot de kans op een allergische reactie.

Dit brengt ons bij de verschillende uitingen van een allergie op kleding. Dit is door transpiratie of een uiting van eczeem met een acuut of chronisch karakter. Dit komt voornamelijk voor in de hals, nek, oksels, polsen, enkels, binnenzijde van de dijen en de zijkanten van de romp. In de meeste gevallen wordt deze allergie hetzelfde behandeld als eczeem met behulp van IK Skin Perfection: Eczeem zalf.

Wat kan ik er verder tegen doen?

Naast het gebruik van de IK Skin Perfection: Eczeem zalf zijn mensen met een allergie voor kleding genoodzaakt om kleding te dragen gemaakt van volledig natuurlijke vezels of cellulose. Net zoals bij andere allergieën moet je de stof waar je allergisch bent zoveel mogelijk vermijden om er geen last van te hebben.