21 juli 2024
tweedehands auto Almere

Akoestisch paneel kopen

Een kantoor, een theater, een studio. Het zijn verschillende ruimtes maar ze hebben allemaal een aspect wat goed moet zijn; het geluid. Wanneer de akoestiek in de ruimte niet goed is, kun je dit oplossen door het plaatsen van een akoestisch paneel. Het gebruik van akoestisch schuim zorgt ervoor dat akoestiek in de ruimte verbetert en dat het geluid voor buitenaf wordt gedempt. 

Wat doet een akoestisch paneel

Het plaatsen van een akoestisch paneel gebeurt vaak wanneer de akoestiek in een ruimte niet goed is. Zo kan het zijn dat je last hebt van een galm tijdens het voeren van gesprekken in een kantoorruimte, maar het kan ook zijn dat er een echo ontstaat wanneer je muziek maakt en opneemt in een studio, met als gevolg een slechte opname. In beide gevallen ervaar je last, waardoor het aan te raden is om een akoestisch paneel te plaatsen. De panelen kunnen zowel op wanden als op plafonds bevestigd worden. 

Een akoestisch paneel plaatsen in een ruimte zorgt voor geluidsisolatie. Het schuim in de panelen gaat de weerkaatsing van geluid in de ruimte tegen en absorbeert ook het geluid. Dit zorgt ervoor dat de akoestiek in de ruimte verbeterd. Daarnaast dempt een akoestisch paneel het geluid voor buitenaf. Dit heeft het positieve gevolg dat mensen buiten de kamer of ruimte geen geluidsoverlast ervaren. 

Het plaatsen 

Wanneer je begint met het plaatsen van een akoestisch paneel, zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo krijg je betere resultaten wanneer je de panelen horizontaal en verticaal afwisselt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de ruimte zelf. Wanneer er namelijk geen tapijt of vloerbedekking ligt, is het aan te raden om minimaal de helft van het plafond te bedekken met akoestisch schuim. Ook is het belangrijk om te wanden, minimaal voor een derde, te bedekken met de panelen. 

Je kunt de keuze maken tussen een akoestische tegel of een akoestisch paneel. De tegels zijn 30x30cm en de panelen hebben een formaat van 90×30 cm. Zowel de tegel als het akoestisch paneel heeft dezelfde werking, alleen het oogt anders in de ruimte. Een paneel kan zorgen voor een rustiger beeld in de ruimte, dan het gebruik van bijvoorbeeld drie tegels. De keuze is dus geheel afhankelijk van smaak.

Verschillende soorten

Er zijn vier verschillende soorten akoestische panelen. Er wordt voor een akoestisch paneel altijd een dikte geadviseerd van 25mm, maar voor het beste resultaat zou je moeten kiezen voor een dikte van 50mm. Je hebt dus vier verschillende soorten. Zo is er het paneel broadband, welke de frequenties in een brede band dempt. Daarnaast is er het halfronde paneel convex. Ten derde is er het paneel mushroom, deze lijkt van de zijkant op een paddenstoel. Tot slot is er het paneel slope, welke afloopt in een dikte van 8,5 cm tot 1,5 cm.

Alle 4 de soorten panelen zijn 30×90 cm en kunnen zowel aan de wand als aan het plafond worden gemonteerd door middel van lijmkit. Daarnaast zijn alle panelen even duur waardoor je geen beslissing hoeft te nemen op basis van de prijs, maar puur kunt kijken naar de kwaliteit. Tot slot zijn alle panelen brandvertragend behandeld.