22 april 2024
piano bank

De beste pianobank en lamp bij een piano

Eindelijk is het zover. Je hebt besloten om piano te gaan spelen, de piano is in huis en er kan geoefend worden. Veel beginnende pianisten vergeten alleen dat een bijpassende pianobank erg belangrijk is. Een goede zithouding is essentieel bij het pianospel. Banken verschillen heel erg in kwaliteit. Kraken is vervelend, er zijn verschillende houtsoorten en ook de lak kan anders zijn, deze eigenschappen beïnvloeden de duurzaamheid van de bank. Dat heeft natuurlijk veel impact bij de keuze om een pianobank te kopen, bron: https://emilevanleenenpianos.nl/pianobanken Onze tip is daarom: zorg dat de bank niet kraakt als je hem uittest en ga voor beukenhout in plaats van multiplex.

Een pianolamp is vaak vooral decoratie, en de keuze hierbinnen is dus minder essentieel. Er zijn wat meer standaard modellen van plastic en duurdere van chroom of messing. Led licht is iets witter dan hallogeen ligt. De grote van de lamp maakt wel uit. Sommige lampen passen beter bij grotere piano’s en andere beter bij kleinere piano’s. Een zwart matte lamp past beter bij digitale piano’s. Ook zijn er speciale lampen voor vleugels. Er zijn meerdere specialisten die pianolampen verkopen. Bij een lampenwinkel zijn ze meestal niet verkrijgbaar, maar wel bij pianowinkels zoals hier.

Het enige dat nog mist is dan bladmuziek en het spel kan beginnen. Er zijn winkels die fysiek bladmuziek verkopen. Dit is vaak het prettigst om van te spelen en te leren. Een boek met verschillende stukken is ook vaak leerzamer dan telkens losse stukken uitprinten. Online is het wel mogelijk om veel bladmuziek te vinden, bijvoorbeeld via musicscore.